25.3.2014

Taisi mennä suorittamiseksi.

Istun kovalla laminaatilla ja yritän tehdä pakotan kehoni tekemään, mitä taideterapeuttini näyttää. Maadoittumaan. Kehoni vänkää vastaan ja saan oikeasti tehdä lihasvoimin töitä, että saan pidettyä kämmenen toisen päällä edes vähän auki. Mieleni ja kehoni ovat monesti aivan eri linjoilla; toisen mielestä asiat tehdään vaikka väkipakolla, kun toinen haluaisi ottaa pienen aikalisän. Ennen viimeistä varttia terapeutti kysyy sen vaikeimman kysymyksen: "Mitä sinä haluaisit tehdä vielä?" En tiedä taaskaan - en koskaan tiedä - joten hän ehdottaa kuvan tekemistä. Mieli suorastaan huutaa kieltolauseita, mutta keho ei tottele, se haluaa miellyttää: "Joo, tehdään vaan." Istun mykkänä tyhjän paperin edessä hyvän tovin, kunnes saan soperrettua, ettei tästä tule mitään. Keskustelumme polut haarautuvat suljettuihin kysymyksiin, kuten "tehdäänkö kuva?" tai "aloitetaanko kirjoittamalla?". Miten vaikeaa voikaan olla sanoa ei? 

Joo (eikä!) 
Kaikki käy (haluun liikkua!) 
Ihan sama (oikeestaan mulla olis idea)
Tehdään vaan (tehdäänkö jotain muuta?)

Tapaamisen jälkeen poljen kotiin ja mieleeni nousee tärkeä kysymys: milloin aloin suorittaa parantumista? Olenhan minä aina kiltisti tehnyt, puhunut, kertonut ja kuvaillut, vaikka en ehkä olisi edes halunnut, mutta en ole pitänyt sitä mitenkään erikoisena asiana. Luonnevikana ennemminkin, kiltin tytön leiman lätkäissyt keskelle otsaani. Ole siinä sitten suorittamatta!

Jo vuosia olen pitänyt itseäni enemmän tai vähemmän säälittävänä: epileptikko, (entinen) anorektikko ja hullu. Olisiko nyt viimein aika osoittaa armollisuutta itseään kohtaan? Voisi silittää ihoaan kämmenellä veitsenterän sijaan ja katsoa peilikuvaansa silmiin muulloinkin kuin ripsiväriä laittaessa. Voisi sanoa itselleen "olet kaunis" ja jättää iänikuisen solvaamisen.

Ja veisi apteekkiin ne lääkkeet, joita on vuosikausia pitänyt säilössä odottamassa Sitä Pahinta Päivää.

4 kommenttia:

  1. Psalmi 34:19 -Pekka-

    VastaaPoista
  2. Oli mielenkiintoista itsellekin huomata, että parantumistakin voi alkaa ns. suorittaa. Jossain kohtaa terapiatädille kuulumisia kerratessa tuli pakonomainen tarve vähätellä takapakkeja, sillä tokihan minä osaan parantuakin mallikkaasti. Jos jollekin kerralle en ollut miettinyt valmiiksi jäsenneltyä analyysiä kuluneesta ajasta, olin vähintään epäonnistunut. Huomaan suorittavani parantumista silloin, kun esim terapian jälkeen olen paljon väsyneempi kuin ennen sitä. Jos taas en ole stressannut ylettömästi, niin jälkikäteen olo on yleensä ollut ainakin hetkellisesti parempi. Sen sanominen, mitä oikeasti ajattelee on ärsyttävän vaikeaa välillä!

    PS. oma lääkevarastoni hävitettiin vastikään, joka oli myös tallella sen pahimman varalle. Tällä hetkellä vähän väliä ahdistus sen puuttumisesta, vaikka järkevä minäni on itsestään ylpeä. Kannustan rohkaistumaan ja vaan viemään sen pois! Kun asiaa ei mieti vaan ainoastaan toimii, niin jokin vaikea asia saattaa olla paljon helpompaa.
    Halit <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis juuri tuollaisia asioita sitä käy läpi mielessään. Valmiit analyysit ja etenkin tuo väsymys terapian jälkeen. Tuntuu ihan oudolta, että olen rättipoikki terapiani jälkeen, vaikka kerta olisikin periaatteessa ollut ihan voimauttava - jos olisin nöyrtynyt ja vain tehnyt/puhunut sen enempää suorittamatta.

      <3

      Poista